Het 12-de Linie , II° Bataljon, 4-de Compagnie

Joseph's eenheid, het II° Bataljon van het 12-de Linie, heeft een belangrijke rol gespeeld bij de inval van de Duitse troepen in België.
Zij waren het die te Visé de Duitse optocht konden vertragen door de bruggen over de Maas bij Visé en Argenteau op te blazen, de vijand daardoor verplichtte een omweg te maken naar het Noorden, zodat deze slechts te Lixhe, waar de Berwijn in de Maas uitmondt , konden oversteken.
Zij waren bij de eersten die geconfronteerd werden met de Duitse vijand, gingen ook als eerste gevechten aan, losten misschien de eerste schoten, en hadden ook
de eerste Vlamingen die sneuvelden :    Prosper Van Gastel en Louis Malus,
beiden van de 4° Compagnie, stierven op 4 augustus rond 14.00 uur.

Joseph ging op 4 augustus over van de "vestingstroepen" naar het 12-de Linie en was dus te Visé nog niet aanwezig bij zijn 4° Compagnie.
Ook is het niet zeker dat hij er reeds bij was in de nacht van 5 op 6 augustus aan de brug te Wandre. Volgens het kaartje van Kol.Massart nog niet, toen verdedigde zijn bataljon de Forteresse nog de tussenruimte tussen de forten Liers en Lantin . Volgens zijn fiche, toch een eigentijdse bron, staat echter vermeld "4 augustus", dus kon hij hier wél bij aanwezig zijn. Het is toen dat zijn régiment de Duitse aanval afsloeg , hen op de vlucht deed slaan en
het vaandel van het 89° Régiment Mecklemburgse Grenadiers veroverde.

Op 6 augustus wordt de 3° divisie , waar het 12° Linie deel van uitmaakt, naar het westen teruggetrokken op de lijn Tienen-Diest achter de Gete, waar de hoofdmacht van het Belgisch veldleger zich concentreert. Nadien zal het deelnemen aan de verdediging van Antwerpen.

Dit is hoe een soldaat van het 12° Linie er toen uitzag :

            

Naar Boven