Zijn kinderen

Bij zijn terugkeer uit de oorlog waren zijn kinderen Mia en Jos respectievelijk 6 en 5 jaar geworden. Zijn derde kindje Elisabeth heeft hij nooit gekend : het werd geboren - en stierf - terwijl hij aan de IJzer vocht (zie hierboven "De Dodendraad").
Na de oorlog werd eerst Jules geboren in 1919, daarna volgde een tweeling in 1925 : twee jongens - Alfons en Louis. Tenslotte werd de familie bekroond met twee meisjes : José in 1928 en Bertha in 1931.

De kinderen van "Bamol" en "Moemol" :

  • 1. Hens Mia
  • 2. Hens Jos
  • 3. Hens Elisabeth
  • 4. Hens Jules
  • 5. Hens Alfons
  • 6. Hens Louis
  • 7. Hens José
  • 8. Hens Bertha

de na-oorlogse jaren 20 :

Na de oorlog neemt vader Joseph de draad weer op : hij schrijft zijn naam vanaf dan als "Jozef" in plaats van de Franse schrijfwijze "Joseph" en gaat opnieuw werken in het zinkfabriek van Lommel-Overpelt als "platenmaker". Zijn dochter Bertha getuigt hierover :
"dat hij alle dagen tevoet van Mol naar Lommel-Overpelt fabrieken trok, zo'n 15 kilometer ver. Voor dag en dauw vertrok hij, om na zijn hard (en ongezond) labeur pas 's avonds laat weer terug thuis te komen."
                   zie Overpelt Fabriek .....één beeld zegt meer dan 1000 woorden

Zijn Dood

Jozef Hens overlijdt op 20 april 1932, "na smartelijk lijden", zoals er op zijn doodsprentje wordt vermeld.

                           

Foto van de familie , wel mét vader Joseph, maar vervaardigd nà zijn dood, want het jongste kind Bertha was pas
8 maanden oud toen hij stierf, en op deze foto is kindje Bertha zeker meer dan 1 jaar oud ... Een Photoshop - exploot uit 1933 van de fotograaf ...(hoofd en borst van Joseph werd er immers bij "geplakt").
Een aanvullend bewijs hiervoor is dat we kunnen opmerken dat de familie "in de rouw" was : de oudste zoon Jos (staande boven links) , en een van de tweelingjongens (Louis, onder rechts op de foto) dragen op hun linkermouw een zwart lapje stof om hun kostuum zwart te "kleuren" ten teken van rouw.

                                              

Zijn kleinkinderen :

Joseph heeft geen van zijn 20 kleinkinderen ooit gekend . Wij kenden hem alleen vanop een foto die hing in de "voorste plaats" bij onze grootmoeder MoeMol , en door vertellingen van onze ouders. Wij zijn er zeker van dat ook zij, bij leven, het initiatief om deze site te maken ten volle zouden ondersteund hebben.
Wij, Carlo en Fannie Hens, zijn de kinderen van Jules Hens, en dus rechtstreekse kleinkinderen van Joseph. Al geruime tijd proberen we de historiek van onze grootvader te achterhalen. Alle informatie die we ondertussen verzamelden vindt u terug op deze site.

Met deze site willen wij een eerbetoon brengen aan grootvader "Bake Mol".


Het opzoekingswerk om deze site te maken gaf ons documenten en gegevens over wat hij deed en wat hij beleefde in de I-ste Wereldoorlog. Uit de enorme hoeveelheid materiaal beschikbaar over de I-ste Wereldoorlog gingen we alleen dieper in op de tijdstippen en omstandigheden die Joseph mee beleefde.
Onze zoektocht voerde ons naar het Gemeentearchief van zijn geboorteplaats Mol, liet ons vergeten foto's ontdekken bij familie, en bracht ons ook naar het Documentatiecentrum van het Legermuseum te Brussel, waar een summier persoonlijk dossier over Joseph Hens bewaard bleef . Daar wachtte ons wèl een meevaller : met de dagboeknotities van Louis Comhaire, korporaal in dezelfde eenheid ( 4-de Cie, II Bat, 12-de Linie),
konden we bijna dag na dag de gebeurtenissen volgen waarbij Joseph betrokken was.
( Comhaire L., "Oorlogsbelevenissen. Hij en anderen tijdens 1914-1918" )

Mocht U informatie hebben in verband met dit onderwerp en het 12de Linieregiment, met het 15de Bataljon Génie in W.O.I, over een van de foto's op deze site of over Joseph Hens, aarzel dan niet ons te contacteren.

Carlo Hens

contactgegevens : ...................... carlo.hens@gmail.com.

naar Boven